C
Onze activiteit bestaat hoofdzakelijk uit de levering en plaatsing van dekvloeren, al dan niet gewapend of geïsoleerd. De dekvloer wordt aangebracht na bepleisteringen, metsel- en betonsokkels en na de plaatsing van buitenschrijnwerken met beglazingen. Een dekvloer of chape wordt aangebracht op een stevige draagvloer en dient om een geschikte ondergrond te vormen voor vloeren, parket of andere vloerbedekking. Het is mogelijk om tussen de draagvloer en de dekvloer een uitvullaag te plaatsen, al dan niet met de plaatsing van scheidings- en/of isolatielaag.
Een chape-laag is samengesteld uit rijnzand, cement, water en eventueel nog andere additieven. Al onze chapes worden aangemaakt met een computergestuurde machine. De chapes worden manueel afgepolierd zodat ze klaar zijn om er rechtstreeks vloerbedekking op te plaatsen. Bij eender welk type dekvloer, met uitzondering van uitvulchape, wordt er randisolatie geplaatst tegen de muren en opkanten. Deze strook van 5 mm dikte dient om de trek- en krimpspanningen van de dekvloer op te vangen.
Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en plaatsing van verschillende soorten vloeren voor zowel nieuwbouw als verbouwingen en dit voor elk budget. Er zijn veel verschillende producten beschikbaar: sneldrogende chape, cement chape, isolatiechape, akoestische vloerisolatie, hellingsbeton, thermische isolaties. We bespreken graag met u wat de beste chape of isolatie is voor een bepaalde situatie. Chapewerken Hebaco staat garant staat voor een hoogwaardige en degelijke afwerking alsook van een professionele aanpak van uw vloerwerken.
I
Iedereen betaalt graag minder voor zijn energiefactuur. Een isolatiechape is daarom een absolute must. Dertig procent van de warmte in uw huis ontsnapt namelijk langs uw vloer. Wij isoleren uw vloeren, kruipkelders, spouwmuren en daken. Zo haalt u makkelijk de wettelijke EBP-norm. Isoleren heeft tot doel de overdracht van koude, warmte en geluid te vermijden of te beperken.
Het thermisch isoleren van een vloer vermindert het warmteverlies. Men plaatst een isolatielaag tussen de dekvloer en de draagvloer. Wij plaatsen isolerende uitvulchapes op basis van EPS-korrels. EPS is de afkorting voor geExpandeerd PolyStyreen, beter gekend als ‘isomo’ of ‘piepschuim’. Doordat de cellen van EPS met lucht gevuld zijn, is het een uitstekende isolator. De gerecycleerde EPS-korrels, met een korrelgrootte van 2 tot 4 mm, worden machinaal met cement vermengd tot een ultra lichte mortel. Dit mengsel wordt binnengepompt en egaal op de draagvloer uitgestreken tot op een minimale dikte van 5 cm. De isolerende mortel is zeer vloeibaar en bedekt de leidingen. Het geheel wordt naadloos en zonder onderbreking aangebracht. Bijgevolg zijn koudebruggen uitgesloten. Deze chape is na 3 tot 4 dagen beloopbaar. Na 5 dagen kan er op de isolerende uitvullaag al een licht bewapenende afwerkinglaag geplaatst.
Tevens plaatsen wij harde, stijve isolatieplaten . Om te vermijden dat de platen breken, moeten ze geplaatst worden op een vlakke ondergrond. Vandaar dat er eerst een uitvulchape als onderlaag dient te worden geplaatst. De isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, diktes en isolatiewaardes en worden naar wens van onze klant en/of in samenspraak met de architect geplaatst. Zoals al eerder vermeld dient de chapelaag die bovenop de isolatie komt, steeds worden bewapend. Tenslotte kan u opteren om gespoten polyurethaan (PUR) te laten plaatsen. Wij zijn echter niet uitgerust om dit soort van isolatie te plaatsten.
Een akoestisch isolatiemateriaal is een materiaal dat de voortplanting van het geluid afremt of verzwakt. Hierbij maken we een onderscheid tussen contactgeluid (stappen op de vloer) en luchtgeluid.(stemgeluid, radio,…). Een zware vloerplaat is een goede isolator voor luchtgeluiden, maar geeft wel gemakkelijk contactgeluiden door naar onderliggende kamers. Door isolatiematten, elastische matten van een geringe dikte, aan te brengen tussen de draagvloer en de dekvloer, kunnen we de geluidshinder beperken. De isolatiematten dienen zoals de thermische isolatieplaten, op een vlakke ondergrond te worden aangebracht. De buizen en leidingen die op de draagvloer liggen, moeten dus eerst worden uitgevuld. Ook akoestische isolatie kan gespoten worden. Voor meer informatie hieromtrent, wendt u tot een specialist.
Bij normale gemiddelde temperaturen van 15° C, mag men na 5 tot 7 dagen, de dekvloer voorzichtig belopen. Ten vroegste na 15 dagen mag men de vloer voor het eerst belasten met materialen. De wachttijd voor het uiteindelijk plaatsen van de vloerbedekking bedraagt 28 dagen. Bij lagere temperaturen en bij zwevende dekvloeren op soepele isolatie dienen deze termijnen te worden verlengd.
B
Om het risico op scheurvorming te verminderen adviseren wij om de chape te bewapenen of te versterken. Voor wat betreft de dekvloer geplaatst op een isolatielaag (zwevende chape) of op vloerverwarming, is de bewapening een vereiste. Ook in geval van hechtende dekvloer, kan opteren voor een bewapening, bijvoorbeeld in geval van geringe dikte van de dekvloer. De laatste jaren wordt er steeds meer overgeschakeld van een traditionele wapening met wapeningsnetten op een vezelwapening. Wij werken met twee soorten bewapening, namelijk: de vezelbewapening & de traditionele bewapening aan de hand van netten.
Vraag een vrijblijvende offerte...